top of page

Om Felix

Felix eller ”Felkki” som han också ofta kallades av sin yngre bror Casper, vänner och familj föddes i Helsingfors 2007. Då hans yngre bror föddes följande år, flyttade han till Esbo och därefter till Grankulla, där han växte upp och gick både i daghem och skola.

Felix blev tidigt storebror, då han var bara 1 år och 4 månader gammal, och blev från första stund väldigt nära med Casper. Han var mycket försiktig med babyn, ville paja och hålla honom sällskap. Bröderna blev fort bästa vänner med lika intressen och humor. De hade ett osedvanligt starkt band och som yngre misstogs de ofta som tvillingar. Pojkarna slogs eller grälade nästan aldrig och Felix var mycket mån om att ta hand om Casper. Som Casper sade: ”han var världens bästa storebror”.

Felix gick sin skoltid i Granhultsskolan. Han var speciellt intresserad av historia, religion, samhällslära, gymnastik och engelska. Han var en omtyckt klasskamrat med en stor skara nära vänner. Klasskamraterna beskrev honom som den som skapade god stämning i klassen, som fick andra på gott humör och piggade upp de som hade en sämre dag. Vi minns Felix som modig, positiv, snäll och glad, och mycket envis.

Klicka för att se bilderna stora, och för musen över bilderna för info om dem.

Felix var intresserad av mycket och hade lyckan av att få leva ett innehållsrikt liv. Han njöt av att spela badminton, karate och pingis och att skida på vintrarna. Dessutom tyckte han om att spela datorspel med sina vänner, lyssna på musik, sätta sig in i elektronik (han byggde bl.a. en dator åt en vän). De sista två åren gympade han dagligen enligt program som han hittade på YouTube. Han var en mästare på att sälja, och sålde bl.a. jultidningar med stor succé. Han berättade att då han blir stor vill han bli “businessman”. Ett yrke inom försäljning eller marknadsföring skulle alldeles säkert ha passat honom perfekt.

Omvärlden intresserade honom mycket och han njöt av att resa med familjen. Han hann besöka Sverige, Norge, Danmark, Spanien, Gran Canaria, Italien, Österrike, Italien, England och Singapore. De platser som gjorde ett särskilt intryck på honom var Singapore och Lappland. Natur, kultur och historia fascinerade honom. Då Felix besökte Singapore med sin mamma och Casper 2019 berättade att han gärna kunde tänka sig att bo i Singapore som vuxen, t.ex. som utbytesstuderande. Han var intresserad av den österländska kulturen och skulle ha velat besöka Japan. Han var fast besluten att som stor resa runt och se världen.

 

Stena i Äkäslompolo besökte Felix varje år, och stället blev mycket kärt genom fiske och vandring under somrarna, och skidning under vintrarna. Landestället på Abborfors i Pyttis var också en mycket betydelsefull plats för Felix, och han stortrivdes med alla kusiner och släktingar som vistades där tillsammans. Familjen, släkten och vännerna var Felix mycket kära. Felix var även djurkär och kaniner och hundar var hans favoriter. Felix blev hjärtevän speciellt med morfars/mosters mops Margarita i Las Palmas, som alltid väntade utanför ytterdörren på att Felix skulle vakna.
 

Felix var levnadsglad och njöt av livet varje dag -  en glad och positiv människa fylld med humor och med glimten i ögat.  Han var stark i sig själv och hade ett inneboende lugn och styrka. Grubbleri och bekymmer var ganska obekanta begrepp för Felix, han såg främst möjligheter, han var orädd, stresstålig och mycket viljestark. 

Felix var gärna även med yngre barn, som ofta såg upp till honom. Han hade en vis, och gammal själ som lärde sin omgivning mycket. Vi förvånades gång på gång över hans förmåga att aldrig stressa över någonting, inte ens över sin sjukdom. Då hans mamma frågade ifall han kunde förklara hur han gör för att inte ta stress över saker, och alltid hålla sig lugn, svarade han “nå, jag tänker nu så att nu går det bra - och sen tänker jag inte mera på det!”.

Felix insjuknade i februari 2020. Sin sjukdom mötte han öga mot öga utan rädsla och fast besluten att besegra den. Han kämpade till slutet - lika knivskarp som alltid - och somnade lugnt och stilla in i sin mammas och pappas famn 2.11.2020, på dagen två månader före sin 14-årsdag 2.1. Han mötte döden på samma sätt som han mötte livet: modigt, värdigt och tappert.

 

Vi är glada över att ditt liv var så rikt och fullt av kärlek och glädje. Vi är så tacksamma för att ha fått vara din mamma, pappa och bror.

 

Marina, Anton och Casper Stenfors

Grankulla 17.1.2021

bottom of page